Football Manager 2016 : Eklenmesi Gereken 10 Özellik



Henüz FM 2015'in heyecanı kaçmamış olmasına rağmen piyasaya sürülmesiyle ilgili dedikoduları çıkan Football Manager 2016 büyük merak konusu oldu. Football manager serisinin en sonuncusu olan FM 2015 küçük bir kesimin çıkardığı memnuniyetsiz seslere rağmen serinin hayranlarının büyük kısmının beğenisini kazandı. Sports Interactive FM 2016 ile hayranlarına büyük sürprizler yapmaya hazırlandığını açıklamıştı. Bu sürprizler hakkında henüz bir ipucu olmasa da oyuncular olarak bizlerin aklında eklenmesini istediğimiz veya değiştirilmesini istediğimiz özellikler mevcut:


Çıkış Tarihi Belli Oldu



1 - BAŞKANLIK MODU

Menajer olarak aldığımız maaşı biriktirip harcayamamak, küçük ama can sıkıcı bir durum. Peki bu biriken paralarla küçük bir takım alıp başkan olarak başına geçmek neden mümkün olmasın? Ekonomisini, stadyumunu, menajer tercihlerini kontrol edebileceğimiz, gerektiğinde soyunma odasına inip azarlayabileceğimiz bir takımımızın olması eğlenceli olurdu.


2 - 3D MAÇ KALİTESİNİN YÜKSELTİLMESİ



Maçları üç boyutlu izlemek  her ne kadar kulağa hoş bir fikir olarak gelse de maçı izlerken oyuncularınızın amaçsızca bir taraflara koşmasını, savunma yaparken veya hücuma çıkarken anlamsız hatalar yapmasını izlemek sinir kat sayınızı artırıyor. Kalecilerin yetersizliğinden bahsetmeye bile gerek yok. 3D maç izleme, uzun vadede 2D maçlardan çok daha yüksek bir seviyeye gelecek olsa bile henüz keyif verecek bir seviyede değil. FM 2016'da özellikle bu konuya ağırlık verilmesi gerekiyor.


3 - ANLAMSIZ MALUBİYETLERİN YÜZDESİ DÜŞMELİ

Takım olarak iyi bir uyum yakalanmış, liderlik yarışındaki rakiplere puan kaybı yaşatılmış, yenilmez bir şekilde ilerliyorsunuz. Ama bir anda lige yeni çıkmış, küme düşmeyi çoktan garantilemiş takımdan 3-4 gol yiyerek puan kaybediyorsunuz. Bu imkansız bir durum olmasa bile gerçek hayata göre Football Manager 2015'te çok daha sık karşılaşılan bir durum.

4 - BASIN KONUŞMALARI



Oyuna yeni başladığınızda basın konuşmaları ilginç ve eğlenceli gelse bile o kadar sık basın konuşması yapıyorsunuz ki bir süre sonra kendinizi sorulan soruları tekrar tekrar cevaplarken buluyorsunuz. Çok çabuk can sıkan, bir an önce asistanınıza bırakmak istediğiniz bir yük haline geliyor. Ne yapılabilir bilemiyorum ama bu konuda büyük bir değişime gidilmeli.


5 - TARTIŞMALAR - ANLAŞMAZLIKLAR

Takımınızı oluşturan oyuncuların sadece istatistiklerden oluşmaması lazım. Oyunculara has davranış tarzları, basına yansıyan haberleri de etkilemeli. Gerçek hayattaki gibi gece hayatıyla veya kavgalarıyla gündeme gelen futbolcular olmalı. Bir oyuncu transfer edilirken çıkan bu haberleri de geçmişinde okuyabilmeliyiz. Bunun oyuna daha büyük bir gerçekçilik katacağı kesin.

6 - İSİM HAKLARI

Her ne kadar oyunu oynayan kişilerin çeşitli yollarla düzeltme imkanı olsa da SI Games bir an önce bazı milli takımlar ve kulüp takımları ile olan isim hakkı sorunlarını halletmeli. Oyunun orjinalinde bazı takım isimlerinin farklı olması veya sadece kısaltmalar kullanılarak temsil edilmeleri böylesine büyük bir serinin başarısına gölge düşürüyor.

7 - GENÇ FUTBOLCULAR İÇİN AKADEMİLER

Oyunda altyapıya gelen futbolcular 15-16 yaşında oluyor, ama gerçek hayatta daha küçük yaşlarda kulüpler tarafından keşfedilip eğitilmeye başlayan oyuncular oluyor. Football manager 2016'da küçük yaşlarda keşfedilen yetenekleri yetiştirebilmek için akademiler olması, altyapı ile ilgilenmeyi seven menajerler için büyük bir yenilik olacaktır.

8 - REKABET GELİŞTİRİLMESİ

Gerçek hayattaki derbi maçlarda yaşanan gerilimin ve heyecanın oyunda da yaşanması gerekiyor. Galatasaray - Fenerbahçe, Barcelona - Real Madrid gibi maçların öncesinde ve sonrasında yaşanan atışmalar, gerginlikler, heyecanlar oyunda da yer almalı.Kısaca geçen küçük haberlerden ibaret olmamalı. Gerçekçiliğin artması isteniyorsa bu özellik mutlaka getirilmeli.


9 - ATILAN GOLLER



6-0, 7-0, 6-4, 7-5 şeklinde bol gollü biten maçlar o kadar sık oluyor ki kalecilere ihtiyaç olmadığını bile düşündürüyor. Bu sonuçlar her ne kadar imkansız olmasa da bu kadar sık yaşanmaması gerekiyor. Sorun maç motorunda mı nerede bilinmez ama SI Games bu konuda kesinlikle gerekli düzenlemeleri yapmalı.


10 - İHTİYAR HAKEMLER





Özellikle başladığı kariyeri uzun yıllar devam ettirenler fark etmiştir, sürekli aynı hakemler maçları yönetip duruyor. 13-14 yıl sonra hala Cüneyt Çakır'ı yine bir Şampiyonlar Ligi Finali yönetirken görmek pek de gerçeğe yakın bir düşünce olmasa gerek. Yeni futbolcular için isim uydurulduğu gibi yeni hakem isimleri uydurularak genç hakemler çıkarılabilir.


Yorumlar

  1. başkanlık gelirse iyi güzel ama soyunma odasına girip oyunculara bağırma seçeneği de olması lazım :D

    YanıtlaSil

Yorum Gönder