FM 2015 - Oyuncu Yeteneği ve Performans


Her oyuncunun şimdiki yeteneği (current ability) ve potansiyel yeteneği (potential ability), basitçe o oyuncunun ne kadar iyi bir performans sergileyeceğini ve gelecekte ne kadar gelişebileceğini gösterir.



Oyuncunun şimdiki yeteneği ( CA ), performansını belirlemede büyük bir etkendir. Kariyeri ilerledikçe  şimdiki yetenek de gelişir, ne kadar gençse o kadar hızlı artar ve yaşlandıkça bu artış yavaşlar. Belli bir yaştan sonra da artış, düşüşe dönüşür. Bu artıştan düşüşe geçilen noktaya doğal zirve noktası diyoruz. Bu nokta, oyuncular arasında çeşitlilik gösterir. Bu değer genellikle; kaleciler için 31-35 yaş aralığı, defans ve orta saha oyuncuları için 27-32, ve forvetler için 26-31 yaşları arasındadır.

Potansiyel yetenek ( PA ) ise farklı bir konu, bu değer sabittir ve değişmez. Oyuncunun yükselebileceği maksimum yetenek seviyesini gösterir. Bu noktaya ulaşıp ulaşmaması ise kişisel gelişimine bağlıdır.

Oyuncuların şimdiki yeteneği ve potansiyel yeteneği gizlidir, ama gözlemciler ve antrenörler size bunu kendi hesaplamalarınca yıldız değeri olarak gösterirler. Gözlemcilerin hesaplama yaparken kullandığı gözlemci yeteneklerinden daha önce bahsetmiştik.
Oyuncunun şimdiki yeteneği ( current ability ) oyuncunun maçardaki performansını belirleyen tek unsur olmadığı gibi, oyuncunun potansiyel yeteneğine ( potential ability ) ulaşabilmesinin ne kadar mümkün olduğunu etkileyen ve gözlemciler tarafından hesaba katılmayan değerler de mevcut. Gözlemciler oyuncu yeteneği ile ilgili yaklaşık bir yıldız değeri verecektir. Ama oyuncunun bu değerlere ulaşıp ulaşamaması kesin değildir, bu yüzden oyuncu transfer ederken kendi iç güdülerinize güvenmeniz gerekiyor.

(Current Ability)Şimdiki yeteneği belirleyen faktörler;
    -Özellik değerleri: Profilindeki 1-20 arasında olan ve görünen değerleri. Ama bu değerlere Agresiflik, Kararlılık, Özel Yetenek, Vücut Zindeliği özellikleri dahil değil. ( ek olarak kaleciler için Eksantriklik, Serbest vuruş kullanma, penaltı kullanma, Ani Çıkış, Yumruklama Eğilimi ve Topsuz Alan da dahil değil )
    -Zayıf Ayağının Gücü: Oyuncunun Genel Bakış menüsünün Bilgi sekmesinde yer alıyor.

(Potential Ability)Ulaşacağı potansiyel yeteneği belirleyen faktörler;
   Her oyuncunun gösterilen potansiyel yeteneğine ulaşacağı garantisi yoktur, ama bunu sağlayabilecek etmenler aşağıdakilerdir. Bu etmenler ne kadar iyi olursa oyuncu da potansiyel değerine o kadar fazla yaklaşabilir, hatta ulaşabilir.

    - Maç deneyimi
    - Kişiliği
    - Antrenmanları
    - Kulüp tesisleri
    - Deneyimli oyunculardan aldığı dersler
    - Formu


PERFORMANS
Bir oyuncunun maç performansını belirleyen sadece "şimdiki yetenek" hesaplamasını etkileyen değerler değildir. Oyuncunun maç performansını etkileyen faktörleri bildiğinizde, takımınıza ve taktiğinize uygun futbolcuları seçebilirsiniz.

Oyuncunun maç performansını etkileyen faktörler;
    - Oyuncunun görünen özellik değerleri: Taktiğinizde oyuncuyu hangi mevkiye koyduysanız ve hangi rolü verdiyseniz, o mevki ve rol için önemli olan özelliklerin değerleri diğer özelliklere göre daha etkili oluyor.
    - Zayıf ayağının gücü
    - Gizli özellik değerleri: Adaptasyon, tutarlılık, dirtiness dediğimiz ne kadar çamur bir oyuncu olduğu, önemli maçlar, sakatlanma eğilimi ve çok yönlülük gibi görünmeyen ama gözlemci raporlarından öğrenebileceğimiz özellikleri.
    - Oyun tercihleri: özelliklerine, pozisyonuna ve oyuncu talimatlarına uygun olmalı

    - Oynadığı pozisyona yatkınlığı (Pozisyonel Yetenek)
    - Oyuncu talimatları
    - Kişilik özelliği değerleri: Özellikle profesyonellik, sportmenlik, mizaç (huy), baskı.
    - Morali
    - Genel Mutluluğu
    - Yaşadığı iletişim sorunları
    - Formu: Buna kondisyonu, maç kondisyonu, sahip olduğu sakatlıklar da dahil.

Takım Performansı
 Yukarıda belirtilen kişisel performansı etkileyen faktörlere ek olarak, takım performansını etkileyen faktörler şunlar;
    - Tüm taktik ve taktik planlama
    - Taktiğe yatkınlık
    - Sahadaki takım uyumu
    - Maç sırasında taktiği nasıl adapte ettiğiniz

Yorumlar