Duran Toplar - FM 2015



Duran toplar, birçok menajer tarafından taktik oluşturulurken gözardı edilebilir, ancak ölü toplardan gelen goller, birçok maçın kaderini değiştirebilir. Bu yüzden Taktik sekmesinin Duran Toplar bölümünde biraz vakit geçirmek, sezon boyunca size pek çok maç kazandırabilir.



Her duran top kullanacak oyuncu kısmına birkaç oyuncu eklemek, duran top ustaları takımda olmadığında da duran topları kimin kullanacağını sizin seçmenize olanak sağlar. Sıralamayı yaparken, önceliği olan futbolcuyu ilk sıraya koymanız gerekiyor. Futbolcu isimlerini sürükleyip bırakarak, bu listeye ekleyebilirsiniz.

"Hedef Neresi" kısmının yanındaki kutucuğu tıklayarak, duran topların kullanılırken nereye hedef alınması gerektiğini ayarlayabilirsiniz. "..... talimatlarını düzenle" seçeneğiyle Taç, Köşe Vuruşu ve Serbest Atış kullanılırken futbolcuların nerede duracaklarını da belirleyebilirsiniz.

Penaltı kullanacak futbolcukar ise Duran Toplar sekmesinde Penaltılar bölümünden ayarlanıyor.


KÖŞE VURUŞU - HÜCUM

Korner Kullananlar:
- Gereken özellikler: En önemli özellik Köşe Vuruşlarıyken; Orta Yapma, Pas ve Teknik de faydalıdır.
- Oyun tercihleri - Topa Falso Verir  oyun tercihine ve gerekli özelliklere sahip olmasını faydası vardır.

Köşe Vuruşu - Hedef Neresi:
Eğer iyi bir korner kullanıcı varsa uzak direğe kullanılan kornerler etkili olacaktır. Ama çok iyi bir korner kullanıcı yoksa yakın direğe topu çıkarmak daha iyi bir tercih olabilir. Altı pas alanı veya penaltı noktası hedef alındıysa, kalecinin topu tutma veya yumruklama ihtimali yüksektir. Ama aşağıda açıklandığı gibi kaleciyi zorlayacak bir oyuncu ayarlandıysa, başarılı olma ihtimali var. Kısa kornerler, eğer hava hakimiyeti yüksek çok oyuncunuz yoksa sizin için en faydalı olacak seçenek. Topu alan oyuncu hemen daha uygun bir pozisyondaki oyuncuya pas atabilir veya fırsat bulursa şut çekerek tehlike yaratabilir.

Oyuncu Yerleşimi: Oyuncu yerleşimi, köşe atışının hedefine göre yapılmalıdır. Örneğin kornerleri uzak direğe açıyorsanız, oyuncu talimatlarında uzun boylu oyuncunuzu uzak direğe yollamanız mantıklı olacaktır. Fiziksel Varlık, Gayret, ve Hava Topları yetenekleri yüksek bir oyuncuya "kaleciyi engelle" emri vererek ceza sahası içine kullanılacak köşe atışlarında avantaj sağlanabilir.

Köşe atışlarında dikkat edilmesi gereken; oyuncu yerleşimi yaparken oyuncu yeteneklerini ve oyuncu direktiflerini gözden geçirmek. Korner hedefinizle oyuncu diziliminin de birbirine uyması gerekiyor.

SERBEST ATIŞLAR - HÜCUM

Serbest Atış Kullananlar:
- Gereken Özellikler: En önemli özellik Serbest Vuruş Kullanma özelliği. Bunun yanında Orta Yapma, uzaktan şutlar, pas, teknik, soğukkanlılık ve konsantrasyon da faydalı özelliklerden.
- Oyun Tercihleri: Etkili Serbest Vuruş Kullanır ve Topa Falso Verir oyun tercihlerini bilmesi faydalıdır.

Serbest Atış - Hedef Neresi
Kaleye yakın mesafeli serbest atışlarda genellikle frikik kullanan oyuncu topu doğrudan kaleye vurur.

Kaleye uzak pozisyonlarda ise serbest vuruş kullanan futbolcu orta yapmaya veya kısa pas vermeye meğillidir.

Serbest Vuruş kullanan oyuncuya şut çektirmek yerine pas verdirmek veya tehlike alanına pas verdirmek için hedef seçeneğini "KISA" olarak belirleyebilirsiniz. Eğer iyi frikikçileriniz yoksa veya hava hakimiyeti yüksek oyuncunuz yoksa bu iyi bir seçim olacaktır. Diğer seçenekler ise kadronuzdaki oyuncuların özelliklerine göre hava topuna cesaret edip edememenize bağlı.

Oyuncu Yerleşimi:
Serbest vuruşlarla tahmin edilemeyen, barajı geçebileceğiniz varyasyonlar oluşturabilir, gol yollarında daha etkili olabilirsiniz. Oyuncu talimatlarından "vuruşu yapanın yanında dur" talimatını uzaktan şutu iyi olan bir oyuncuya verip serbest vuruş hedefini de "kısa" olarak belirlerseniz, frikik kullanan oyuncunun pas vereceği bir seçenek yaratmış olursunuz. Pas vereceği oyuncu da kaleyi daha iyi gören bir yerde olacağı için gol şansı yüksek olacaktır. Ek olarak hava hakimiyeti kötü olan oyunculardan bir ya da daha fazlasını "barajı boz" talimatıyla baraja yollayabilirsiniz.

Hem köşe vuruşlarında hem de serbest vuruşlarda en az üç oyuncuya "gerekirse geride dur" talimatı vermek güvenli olacaktır, ama defansif bir oyun oynuyorsanız daha fazla oyuncuya geride durma talimatı verebilirsiniz.


TAÇ 

Taç Kullananlar:
- Gereken Özellikler: En önemlisi Uzun Taç özelliği, Denge ve Güç de faydalı olan diğer özellikler.
- Oyun Tercihleri: Uzun Sert Taçlar Atar oyun tercihine sahip olması faydalıdır.

Taç - Hedef Neresi
Yukarıda belirtilen özellikleri iyi olan bir oyuncunuz varsa, taç atışlarını uzun kullandırmanız iyi olacaktır. Aksi takdirde kısa veya hızlı kullandırmanız daha iyi olacaktır.

Oyuncu Yerleşimi:
Uzun taç atışlarında, hedef oyuncuyu yakın direğe yerleştirebilirsiniz. Bu hedef oyuncuların iyi hava hakimiyetlerinin olmasının faydası büyük. Kısa taç atışlarında ise her iki tarafa da oyuncu yerleştirmek faydalı olacaktır, yoksa topların rakibe gitmesi kaçınılmaz olur.

PENALTILAR

Penaltı kullanan oyuncular için en önemli özellik, Penaltı Kullanma özelliğidir. Bitiricilik özelliğinin de faydası oldukça fazla. Ek olarak, penaltı kullanan oyuncularınızın zihinsel olarak da güçlü olması gerekiyor. Bu yüzden Soğukkanlılık önemli, ayrıca Konsantrasyon ve Karar Verme de faydalı özelliklerden.



DEFANSİF DURAN TOPLAR
Ofansif duran toplarda olduğu gibi defansif köşe vuruşlarında ve defansif serbest vuruşlarda da oyuncu yerleştirmeye özen göstermek önemlidir.

Defansif Köşe Vuruşları:
Markaj yeteneği, Fiziksel Varlık ve Gayret yetenekleri olan oyunculara adam tutma görevleri verilebilir. İçlerinden uzun boylu olan ve hava hakimiyeti yüksek olanlara Uzun Adam Tut talimatı verilebilir. Aynı şekilde hava hakimiyeti düşük oyunculara da kısa adamı tut talimatı verebilirsiniz.

Ek olarak, yakın direği ve uzak direği tutmaları için birer adam görevlendirmek de doğru olacaktır. Görevlendirilen bu futbolcuların, markaj özelliği düşük oyunculardan seçilmesi mantıklıdır. Bir ya da daha fazla oyuncuyu da ceza sahasını alan olarak savun talimatıyla görevlendirebilirsiniz. Böylece kısa mesafeden çekilecek şutları engelleyebilir, kaleciye yardımcı olabilirsiniz. Yine bir ya da daha fazla oyuncuyu "alanın kenarı" talimatıyla ceza sahası çevresini savunmaya gönderip uzaktan şutlara engel olabilirsiniz.

Defansif Serbest Vuruşlar:
Serbest vuruşlar da köşe vuruşlarına benzer şekilde savunulabilir, sadece daha az markaj seçeneği mevcut olacak ve bazı oyuncularınıza baraj kurma görevi vereceksiniz. 4 civarı futbolcuyla bir baraj oluşturmanız yeterli olacaktır. Bu oyuncuların hava topları yeteneği ve Cesaret özelliği yüksek olursa faydalı olacaktır.






Yorumlar