Genç oyuncuların (18 yaş altı takımı oyuncularının) antrenmanlarından en iyi verimi alabilmek için onları kızdırmadan/yorgun düşürmeden olabildiğince çok çalıştırmak. Alttaki iki fotoğrafta bireysel ve genel altyapı antrenmanlarını göreceksiniz. 18 yaş altı genel (takım) antrenmanını ORTALAMA veya düşük bir ihtimal de olsa YÜKSEK seviyesinde tutabiliyoruz. Önemli olan oyuncuları şikayet ettirmeden en yüksek seviyede çalıştırmak.
Oyuncunun yeteneği ne kadar yüksekse gelişmesi de o kadar yavaş olur. Yani yetenek maksimum olan 20'ye yaklaştıkça gelişim hızı azalır. Genç oyuncular gelişmeye daha müsait olduğu için bu dönemde, benim fikrim, 12-13 seviyesinden sonra farklı bir yeteneğe geçmek. Bireysel antrenmanlarda hangi özellikleri geliştirmek gerekiyor? Bu tamamen ana kadrodaki taktiğinize bağlı. Taktiğinizde seçtiğiniz rollerin üzerine yoğunlaşmak uzun vadede daha çok fayda sağlayacaktır. Güç-hız ve kondisyon özellikleri de gençlik döneminde belli bir seviyeye getirilirse faydası var.
Genç oyuncuların kişiliklerini olumlu etkilemesi için takımdaki deneyimli ve kişiliği profesyonel olan oyuncularla öğretmen-öğrenci ilişkisine teşvik etmek iyi olacaktır. Kişilik özellikleri kötü gelişen bir genç oyuncu hem antrenmanlarda kötü bir performans çizer (bkz. Sergen Yalçın) hem de anlaşmazlıklarda çok sorun çıkarır.
Ana takım oyuncuları genç oyuncular kadar dikkat gerektirmiyor bence. Taktikteki rolleri/görevleri neyse bireysel antrenmanlarda da sadece bunların üstüne yoğunlaşmaları yetecektir. Genel antrenman da önceki başlıklarda bahsedilmişti. Ama çoğunlukla ORTALAMA seviyede DENGELİ antrenman en uygun seçim olacaktır. Yoğun bir fikstür yoksa sadece maç sonları dinlenme, eğer fikstür çok yoğunsa maç sonu yanında maç öncesi dinlenme de vermek gerekiyor.
Yorumlar
Yorum Gönder