Football Manager 2015 - Başarılı Olmak İçin İpuçları


Eski Football Manager oyuncuları yeni versiyon çıkar çıkmaz hemen hangi futbolcuyu almalı? hangi bölgeleri gözlemlemeli? hangi taktikle oynamalı? gibi soruların cevaplarını bulup takımlarının başına geçti. Oyunda daha yeni olanların bir kısmıysa hangi takımın başına geçerse geçsin bir süre sonra kovulma, sinirli oyuncularla başedememe gibi sorunlarla karşılaştılar. Bu tür oyuncular için belli başlı ufak tüyolar mevcut.



Asistan Menajer ne derse desin ciddiye almayın

Normal şartlarda asistan menajer sağ kolunuzdur, oyuncuları nasıl geliştirmek gerekir size tüyolar verir, oyuncu gelişimi ile ilgili ipuçları verir. Ama football manager 2015'te durum biraz farklı. Sağladığı birkaç kolaylığın yanında verdiği gereksiz tavsiyeler yüzünden başınızı derde sokabilir. Maç sırasındaki 1-2 hata yüzünden tüm oyun düzeninizi bozacak önerilerde bulunur. Kısa top oynamaya ayarlanmış takımınız için uzun top oynat diyebilir. En kötüsü de ihtiyaç olmamasına, pozitif getirisi olmamasına rağmen takım toplantısı yaptırmaya çalışması.

Tüm dünyada oyuncu gözlemlemesi yapın

Sadece bir ülkeyi araştırmak yerine gözlemcilerinizi pek çok anahtar ülkeye gönderin. Fransa, Hollanda, Brezilya ve Arjantin özellikle gözlemlenmesi gereken ülkelerden. Bu ülkelerde hem fiyat hem de yetenek olarak çok yarar sağlayacak keşfedilmemiş yıldız oyuncular mevcut. Oyuna başlarken veritabanını geniş tutmak (large database) önemli. Oyun performansı olarak 3 yıldız ve yukarısı iyidir, oyun keyfinizi kaçırmaz.

Akıllıca yatırım yapın

Çok paranız olduğunda çok fazla oyuncu satın almak cazip gelebilir. Ama bu takımınızda huzursuzluğa, mutsuzluğa sebep olur ve takım uyumu için kötü etkileri olur. Transfer pazarında akıllı hareket etmenin anahtarı, önce kadronuzu gözden geçirmek ve zayıf yönlerini bulmaktır. Daha sonra da oynayamadığı için ağlayıp duran oyuncuları yollayıp yerine akıllıca değişiklikler yapmak gerekiyor. Bir pozisyon için iki oyuncu alacaksanız birisinin mutlaka diğerine göre genç olmasına dikkat edin. Cazip gibi görünse de takımınızı forvet oyuncularıyla doldurmayın, kadronuzu olabildiğince küçük tutmaya çalışın.

Konu taktik olunca her şey ATAK demek değildir

Her oyuncunun bir rolü, hangi bölgeye hareketlenecekleri, oyun içinde nasıl pas atacakları gibi oyunu etkileyen birçok unsur vardır. Oyunun sadece atak yönüne odaklanırsanız başarısızlık kaçınılmazdır.

Her hafta her şeyi değiştirmeyin

İşler yolunda gitmediğinde içgüdüsel olarak hemen sıfırdan başlamak eğilimindeyizdir. 4-4-2 oynarken maç kaybedince hemen 3-5-2 taktiğine geçmemelisiniz. Oynadığınız ve seçtiğiniz taktiğe zaman tanımanız gerekiyor. Takımın ve oyuncuların taktiğe alışması için bir süre kararınızın arkasında durmanız gerekir. Sezon öncesi hazırlıkları yaparken 3 taktik belirleyin ve takım bunlara uyum sağlasın. Sezon içinde de bu üç taktik arasında gidip gelmeniz sorun yaratmayacaktır, takım bu taktiklere zaten hazır olacaktır. Rakibinize göre seçebileceğiniz taktiklerinizin olması için bu üç taktiği olabildiğince birbirinden farklı anlayışlarda belirlemeniz iyi olacaktır.

Gol satın alın

Bu demek değil ki rakip kaleciye para verip şike yapın. Transfer yaparken gol yaratabilecek oyunculara yönelin. Wonderkid olarak görünen oyunculara yönelmek uzun vadede gol sayınızda gözle görülür derecede bir artış sağlayacaktır.

Gençleri kiralık olarak gönderin

Takım morali önemlidir, mutsuz oyuncular takımınızın genel performansını kötü etkileyecektir. Bu yüzden takımdaki oyuncuları mutlu tutmak, kariyerinize olumlu yönde yansıyacaktır. Gelecekte iyi olacağından emin olduğunuz ama şu anda takımınıza faydası olmayan ve sezonda 4-5 maçtan fazla maçta oynatmadığınız genç oyuncuları kiralık olarak yollamak gerekir. Bu oyuncular daha fazla maç yapma isteğine girmeye daha meğillidirler ve kontrat dönemi geldiğinde mutsuzlarsa kaliteli gençleri elinizden kaçırabilirsiniz. Kiralık olarak yollayın gitsin, oynayabilecekleri bir takıma giderlerse uzun vadede size faydası olacaktır.

Transfer pazarındaki boşlukları yakalamaya çalışın

Kontratta minimum serbest kalma bedeli maddesi olan oyuncuları iyi gözlemleyin. Bazı kaliteli oyuncuların o kadar düşük serbest kalma bedeli var ki bu oyuncuları sadece alıp satarak bile büyük bir gelir sağlayabilirsiniz. Daha önemlisi, ocak ayı geldiğinde filtrenizi "bitmek üzere olan kontratlar" olarak ayarlayın, klüplerin henüz anlaşma sağlayamadığı süper yeteneklere kanca atabilirsiniz. Elinizi çabuk tutup klüplerinden daha iyi teklif verebilirseniz iyi oyuncuları takımınıza kazandırabilirsiniz.

B Planınız olsun

Her malubiyetten sonra her şeyi değiştirmek ne kadar kötü bir karar olsa da, takımınızı sezon öncesinde değişik mücadelelere hazır hale getirmek önemlidir. Oluşturduğunuz sistemi biraz daha ofansif veya defansif hale getirerek karşınıza çıkacak rakiplere göre bir taktik belirleyebilirsiniz.

Gençken alın

Takımın başına geçtikten sonra anı kurtarmak için deneyimli oyuncular alabilirsiniz. Ama uzun vadede takımınıza başarıyı getirecek olan, genç oyunculara yapacağınız yatırımdır. Bazı genç oyuncular çok masraflı olabilir, ama 28 yaşında bir oyuncuya 50 milyon dolar vereceğinize bu genç oyuncuya biraz daha fazlasını vermek sizin için daha iyi bir yatırım ve uzun vadeli fayda demektir.





Yorumlar