Football Manager 2015 - Oyuncu Maaşları


İyi bir kadro oluşturdunuz, tam işler iyi gidiyor derken bir anda takımdan çatlak sesler gelmeye başladı... Sebebi neydi ki diye düşünmek yerine belli başlı faktörlere göz atmak daha iyi olacaktır. Bunlardan en önemlisi de oyuncu maaşları.




OYUNCU MAAŞLARI

Football Manager 2015 oynarken takımı sahaya sürüp maç bitene kadar ekrana bakmaktan daha önemli işler de var. Örneğin takımın finansal yapısını düzgün bir şekilde oluşturmak. Bunun için de en önemli faktör oyuncu maaşlarının düzgün bir şekilde ayarlanması. Bunu yaparken maaş bütçesini de sürekli takip etmeliyiz. Kontratı bitmek üzere olan oyuncuların kulüpteki geleceğine de karar verip satacak mıyız kalacak mı ayarlamalıyız, çünkü buna göre maaş bütçesi oynayacaktır. Tüm bunları düzenli bir şekilde yönetebilmek için sağlam bir maaş yapılandırması hazırlamalıyız. Kime ne kadar vereceğiz, hangi maaş aralığını aşmayacağız belirlemeliyiz.



Maaş Bütçesi

Maaş bütçenizi ve haftalık maaş giderinizi Yönetim menüsünün Genel Bakış kısmında görebilirsiniz. Yönetimi mutlu edebilmek için maaş bütçesinin altında bir maaş gideriniz olmalı (bu yüzden kontrat yaparken yıllık maaş artışı seçeneğine dikkat edilmeli). Yönetimin mutluluğunu, aynı menüde Güven kısmından takip edebilirsiniz.

Mali Durum menüsündeki Maaş sekmesine girdiğinizde; ödediğiniz toplam maaşı, kadro durumuna(as takım, edek vs.) göre oyuncuların aldıkları minimum ve maksimum maaşlar gibi ayrıntılar görünüyor. *Bu sayfa önemli çünkü maaş yapılandırması yaptığımızda en büyük yardımcımız bu sayfa olacak.*

Maaş Bütçesi ve Transfer Politikası
Ucuz ve genç oyuncuları alıp karlı bir şekilde satma yolunu izleyen bir transfer politikası izlemek, uzun vadede daha kaliteli oyuncuları kadroda tutabilmemizi sağlayacak bir maaş bütçesi oluşturmamıza yardımcı olacaktır. Ortalama bir takım yönetiyorsanız ve takımınızda parlayan bir yıldız oyuncu varsa, ilerleyen dönemlerde onu takımda tutmak neredeyse imkansız olur. Bunu imkanlı hale getirmek için takımın gelirini ve bütçesini akıllı bir transfer politikasıyla yükseltmeliyiz.

Kontrat Bitişi ve Kontrat Yenileme
Kontratı yakın zamanda bitecek olan oyuncuları dikkatle takip etmek gerekiyor. Takımda kalmasını istemediğiniz oyuncularda sorun yok ama takımınızda kalmasını istediğiniz bir oyuncu varsa, bu oyuncuya kontratı dolmadan imza attırmak faydalı olacaktır. Başka kulüpler ilgilendiğinde oyuncunun kontrattan beklentilerinin yüksek olacak olması yüzünden, erkenden oyuncuya imza attırıp daha düşük bir maaşla oynatmak iyi olacaktır. Kadro menüsünden hangi oyuncunun kontratı ne zaman bitiyor görebilirsiniz.

Genç oyuncularda ise özellikle genç yetenekler ile ilgili daha erken müdahale etmek gerekecek. Kontratının bitmesine 2 sene kala takımda kalıp kalmayacağına karar vermeli, kalacaksa olabildiğince uzun bir kontrat imzalatılmalı.Yaşlı oyuncularda durum daha farklı, olabildiğince kısa süreli kontratlar yapmak gerekiyor, bir anda takıma faydasız hale gelebilecek bir oyuncuya dünyanın parasını ödemek, bütçe açısından pek de iyi olmaz.

Maaş Yapılandırması
İyi bir maaş yapılandırması oluşturmak, her oyuncuya kadrodaki önemini gösteren maaş ödeyerek yapılır. Bunu yaparken yukarıda bahsettiğimiz Mali Durum - Maaş sekmesini kullanacağız. Kadro oluşturmayı anlatırken oyuncuların kadro durumunu belirlemeyi açıklamıştık. Bu yapılandırmaya uygun olarak da maaş bütçemizi paylaştıracağız.

Kadro oluştururken 4-5 Kilit Oyuncu, 6-7 As Takım oyuncusu ve 11 civarı Rotasyon ve alt seviyesindeki kadro durumu olarak belirlediğimiz 3 ana grup vardı. Bunun dışında kalan 21 yaş altı ve 18 yaş altı takımlarına bütçemizin %10'unu ayırıyoruz. Kalan %90'ı da eşit şekilde (%30-%30-%30) az önce bahsettiğimiz 3 ana gruba paylaştırıyoruz. 100.000 TL'lik bir maaş bütçemiz ve 4 kilit oyuncumuz varsa, %30 olan 30.000 TL bu 4 oyuncuya paylaştırılır. Çok büyük bir yıldız alıp kilit oyuncu yaptıysanız bile, diğer kilit oyunculara daha düşük maaş ödeyerek bu yüzdelerden çok sapmamanız takım huzuru için önemli.

Maaş Yapılandırmasının Faydaları
- Oyuncuların kendi kadro durumunda bulunan diğer takım arkadaşının maaşına bakıp mutsuz olmasını veya sürekli maaş artışı istemesini engeller. Bu sayede herkese mutlu etmeye çalışıp maaş bütçesinin kontrolünü kaybetmemizi engeller.
- Kadrodaki iyi oyuncuları daha düşük maaşlarla takımda tutabilmenizi sağlar.
- Sağlıklı kontrollü bir finansal yapıya sahip olmanızı sağlar, altyapı tesisleri ve antrenman tesisleri gibi diğer alanlara yatırım yapmanıza olanak verir.

Maaş Yapılandırmasını Gözden Geçirme
Sezon sonunda; kadro durumuna göre düşük bir performan sergileyen, yaşlanıp doğal zirve noktasını geçmip düşüşe geçmiş veya kadrodaki yerini başka oyunculara  kaptırmış oyuncuları tespit edip satmak, maaş yapılandırmasını düzenlemeye yardımcı olacaktır.

Ek olarak; üst düzey, kupalar kazanan bir takım yönetmediğiniz sürece her sezon sonunda maaş yapılandırmanızı yeniden yapılandırmanız gerekebilir. Ortalama bir takım başarı kazandıkça maaş bütçesi de oyuncuların beklentileri de buna bağlı olarak artacaktır. Maaş artışı yaparken bunu göz önünde bulundurarak kadro durumuna göre her oyuncunun maaşı artırılmalı. Dikkat edilmesi gereken; yeni yapılandırmaya gitme sebebiniz takımın başarılı olmuş olması değil de başarılı olacağını düşünmeniz ise takımın gelirlerini ve finansay yapısının güvenilirliğini önceden gözden geçirmekte fayda var.

Takıma gelecek olan yeni oyuncuların, dahil olacakları kadro durumundaki (kilit oyuncu, yedek gibi) fazla maaş alacakları diğer oyunculardan daha iyi olmalarına özen gösterilmeli. Ayrıca kadro oluştururken belirlenen kriterler hesaba katıldığında fazlalık olan oyuncular da bir an önce satılmalı.

Kontrat imzalarken dikkat edilmesi gereken önemli faktörlerden birisi de En Çok Kazanana Eşitleme Maddesi. Bu maddeyi gördüğünüz anda kontrattan kaldırmanız iyi olacaktır. Yoksa daha yüksek maaşla gelecek oyunculardan sonra bu oyuncunun da maaşı yükselecek ve maaş yapılandırmanızı bozacaktır. Eğer oyuncunun takımın yıldızı olacağını düşünüyorsanız ve en yüksek maaşı hak edeceğine karar verdiyseniz dikkatli bir şekilde bu maddeyi kullanabilirsiniz.

Yorumlar