Takım Kaptanı Seçme

Football Manager oyununda yeni bir takıma katıldığınızda, sezon başında takımınıza sahada liderlik yapacak bir kaptan seçmeniz gerekir. Bunun yanında yardımcı kaptan ve yedek kaptanlar da seçebilirsiniz. Tüm bu ayarlamaları Taktikler ekranında Kaptanlar sekmesinde yapabilirsiniz. Eğer ilk 11'de belirlenmiş bir kaptan oynamıyorsa, maçtak kısa bir süre önce asistan menajeriniz sizi uyarır. Peki kaptan seçerken nelere dikkat edilmeli, hangi özelliklere bakılmalı, kaptanın görevleri nelerdir? Kaptanı değiştirince takımda huzursuzluk çıktı, neden? Takım kaptanı nasıl seçilir? Bunları ve daha fazlasını başlıkta bulacaksınız.




Takım Kaptanının Sorumlulukları
Takım kaptanının ana görevi, saha içinde takımı yönetmek ve motive etmektir. Ayrıca saha dışında da davranışlarıyla takım arkadaşlarına örnek olur ve takımdaki diğer futbolcularla yaptığınız görüşmelerde aracı olur. Sadece kaptan ve yardımcı kaptan ile yapabileceğiniz etkileşim türleri de vardır. Bunlara kaptanın veya yardımcısının profilindeki "etkileşim" sekmesine girerek ulaşabilirsiniz.
Kaptan/Y.Kaptan'a özel iletişim seçenekleri

Bu seçeneklerle takımın genel morali hakkında bilgi alabilirsiniz, mutsuz olan bir oyuncuyla konuşmalarını isteyebilirsiniz, iki takım arkadaşı arasında oluşan tartışmayo çözümleyebilirsiniz, yeni transfer edilen oyunculara hoşgeldin dedirtip takıma daha çabuk ısınmalarını sağlayabilirsiniz.


Kaptan Seçimi
Kaptan seçerken dikkat edilmesi gereken bazı özellikler vardır:
  • Kadro Durumu: Kaptanınız düzenli olarak ilk 11'de yer bulan bir oyuncu olmalı, kadro durumu da kilit oyuncu veya as takım oyuncusu olmalı. Ayrıca tercihen şimdiki yeteneği de takımın geri kalanıyla karşılaştırıldığında ortalamanın üstünde olmalı. Takımdaki futbolcuların düzenli bir şekilde ilk 11'de yer bulan böyle bir kaptana saygı duymaları daha kolay olur ve onun kaptanlığında oynadıklarında daha kolay motive olurlar. Bu tür güçlü bir kaptan seçtiğinizde, yerini kaptırma olasılığı daha düşük olur. Böylece sık sık yeni kaptan seçmek zorunda kalmazsınız.
  • Yaş: Takım kaptanını kadrodaki yaşlı oyuncular arasından seçmek uygun olacaktır, ayrıca bu oyuncunun birkaç yıldır takımda oynuyor olması da faydalıdır.
  • Faydalı Özellikler: Takım kaptanınızda yüksek olması uygun olacak en iyi oyuncu özelliği liderliktir. Bu özelliğin yüksek olması, takımını başarılı bir şekilde motive edip yönetmesini sağlar. Ayrıca kararlılık özelliği de maç sırasında takım arkadaşlarına iyi bir örnek olmasında faydalıdır. Aynı şekilde cesaret, takım oyunu ve çalışkanlık da fayda sağlayacak özelliklerdendir.
  • Kişilik: Takım kaptanı, pozitif kişiliğe sahip olmalıdır, bölece saha içinde ve dışında diğer oyunculara iyi bir örnek olur. Genel olarak takımdaki oyuncuların kişiliklerinin kaptanın kişiliğine benzer olması veya kaptanın takım kişiliğine yakın bir kişiliğe sahip olması tercih edilmelidir. Kulüp ekranında genel bakış sekmesinde takım kişiliği değeri görülebilir.
  • İtibar: Oyuncu profilinde genel bakış kısmının bilgi sekmesinde oyuncunun itibarını görebilirsiniz. Kaptanın takımdaki diğer oyunculara göre daha yüksek itibara sahip olması tercih edilmelidir. İtibarı yüksek bir kaptana saygı duyulması daha olasıdır.
  • İlişkiler: Diğer oyuncuların sevilen kişiler listesinde yer alması veya iyi bir oyuncu olduğu düşünülmesi faydalıdır, ama zorunlu değildir. Ama her ne olursa olsun sevilmeyen bir oyuncuyu kaptan yapmamak gerekiyor. 
  • Mevki: Her ne kadar kaptanın mevkisi çok önemli olmasa da kaptanın oynadığı pozisyon, sahada hangi bölgeyi ne kadar etkileyeceğini belirler. Örneğin kaleci olan kaptanın en etkili olacağı mevki defansken, ortasaha oyuncusu tüm mevkilere büyük ölçüde etki eder. 


Yukarıdaki maddeleri yardımcı kaptan seçerken kullanabilirsiniz. Yedek kaptanlarda ise en önemlileri yaş ve özelliklerdir.

Mevcut Takım Kaptanını Değiştirmek
Yeni bir takımın başına geçtiğinizde, eski menajerin seçtiği kaptan ve yardımcısı eğer takımdan ayrılmamışlarsa hala görevde olacaktır. Bu kaptan, takımdaki en iyi seçenek olmayabilir. Yukarıdaki seçenekleri gözden geçirip karar verebilirsiniz. Ayrıca takım kaptanını sonraki dönemlerde de değiştirme ihtiyacı duyabilirsiniz, bu görev için daha uygun bir oyuncu transfer edilmiş olabilir.

Eğer kaptanı değiştirmeye karar verirseniz, kaptanlık görevinden ayrılacak oyuncu mutsuz olabilir ve kulüpteki geleceğini gözden geçirmek isteyebilir. Bu yüzden değişim öncesi bu oyuncuyla konuşup neden değişim yapmak istediğinizi söylemelisiniz.
Değişim Öncesi Kaptanı Uyarmak
Bunu kaptanın profilinde etkileşim menüsünde Oyuncuyu Uyar seçeneğinden "kaptanlığın alınması konusunda uyar" diyerek yapabilirsiniz. Ayrıca yeni sezon öncesi asistan menajeriniz kaptanlık seçimi için uyardığında da takım kaptanıyla konuşabilirsiniz. Değişim sürecinin zararlarını, eski kaptanı yardımcı kaptan yaparak hafifletebilirsiniz.

Ancak öncesinde oyuncuyla konuşmuş olsanız bile bazı takım arkadaşları bu kaptan değişikliğine olumsuz tepki verebilirler, görevinden alınan kaptana haksızlık edildiğini düşünebilirler. Bu yüzden kararınızı verirken iyice düşünmeli, takımı mutsuz etmeye değip değmeyeceğini belirlemelisiniz. Oyuncular kötü tepkiyi genelde çok saygı duydukları veya favori kişiler listesinde yer alan kaptanları değiştirmeye çalıştığınızda verirler.

Takımda değişim yüzünden yaşanacak olan oumsuzluklarla karşılaşmak istemiyorsanız, mevcut kaptan ayrılana kadar veya ilk 11'de yeteri kadar yer bulamayana kadar değişikliği erteleyebilirsiniz, kaptan yapmak istediğiniz oyuncuyu da yardımcı kaptan görevinde bekletebilirsiniz.

Kaptan değiştirdikten sonra, oyuncular yeni kaptanın motivasyonuna tepki vermekte zorlanabilirler. Bununla ilgili maç öncesinde Analizler kısmında asistan menajer geri bildirimi kısmında raporları görebilirsiniz. Ancak zamanla oyuncularınız yeni kaptana alışacaklardır ve bu sorun da ortadan kalkacaktır.

Football Manager takım kaptanı nereden değişir diyenler için: Taktik menüsünde kaptanlar sekmesinin sağ kısmı.


Yorumlar